Anticonceptie

Je wilt anticonceptie maar weet nog niet goed welke? Op deze pagina vind je alle informatie hierover.

Bij ons in de praktijk is iedereen welkom die vragen heeft over anticonceptie. Je hoeft hiervoor dus niet bij onze praktijk onder controle te zijn (geweest). Tijdens een telefonische afspraak of een afspraak op ons spreekuur kunnen we samen kijken wat de verschillende mogelijkheden zijn en welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. Zo is er een indeling te maken tussen hormonale anticonceptie en hormoonvrije anticonceptie. Ook het geven van borstvoeding of nog een eventuele kinderwens kan je keuze bepalen. We kunnen daarnaast ook spiralen plaatsen en/of verwijderen. Je kunt zelf al eens kijken op www.anticonceptiekeuzehulp.nl.

Klik op ‘meer informatie’ om alle informatie te lezen over de meest gebruikte anticonceptiemiddelen.

Wat je van ons kunt verwachten

Ervaring

Met ruim 70 jaar ervaring staan wij voor jullie klaar. Met deze ervaring staan wij open voor nieuwe ontwikkelingen en nemen dit mee in de zorg die we jullie aanbieden.

Laagdrempelig contact

We vinden het belangrijk om laagdrempelig bereikbaar te zijn. In de ochtend tussen 8.30u - 13.00u kun je terecht voor al je vragen. Indien er sprake is van ongerustheid, bevallingen of spoed zijn we 24/7 bereikbaar en staan we voor je klaar.

Controles

Wanneer jullie bij ons onder controle zijn stemmen we samen met jullie af welke zorg er nodig en gewenst is.

Ons team

Wat anderen over ons zeggen

Fijne begeleiding

ik ben heel erg tevreden over verloskundigenpraktijk Asten-Someren. Alle verloskundigen en assistentes zijn professioneel, staan je goed te woord en zijn er echt voor je.

Ik heb twee heel verschillende zwangerschappen gehad. Waarbij het bij de eerste een vroeggeboorte was en ze het dus al vroeg uit handen moesten geven. Maar ze bleven contact houden en interesse tonen en was er een luisterend oor. De tweede zwangerschap verliep gelukkig anders, maar er was ook alle begrip voor mijn onzekerheid en angst om niet weer een vroeggeboorte te krijgen. Uiteindelijk heeft Lieke mijn bevalling mogen doen en me er perfect doorheen geholpen waardoor ik op alles positief terug kan kijken.

Inge
Bedankt!

Ik stuur jullie deze mail om jullie te bedanken voor de goede zorg die ik heb gehad tijdens de zwangerschap van onze Rosie. Ondanks dat ik een medische indicatie had en daardoor zorg in het ziekenhuis nodig had, was ik bij jullie altijd welkom! Mede door deze gedeelde zorg en de superfijne tips van jullie is een inleiding niet nodig geweest en is dat infuus met weeën opwekkers, waar ik zo tegen op zag, me bespaard gebleven. Nu heb ik een hele rustige start van de bevalling mogen ervaren waar ik super goed op terug kijk. 

Duizendmaal dank dus voor jullie tips. Als ik die niet had gehad was het voor mijn gevoel toch anders gelopen!

Nienke van de Laar

Wat kunnen we je bieden op het gebied van anticonceptie?

  • Je krijgt een persoonlijk adviesgesprek met een ervaren verloskundige om te kijken welk anticonceptiemiddel het beste bij je past.
  • Een afspraak voor een gesprek of plaatsing kan meestal op korte termijn.
  • We kunnen anticonceptie voorschrijven. Het recept gaat dan rechtstreeks naar de apotheek
  • We kunnen alle spiralen plaatsen.
  • Je bent ook welkom als je nog geen kinderen hebt.
  • We bieden je na de plaatsing van een spiraal de mogelijkheid om een aantal weken later met een echo om te kijken of de spiraal goed zit. Deze echo wordt meestal niet door de verzekering vergoed.
  • Als je niet gerelateerd aan een recente plaatsing wil weten of je spiraal nog goed zit, of als je klachten ervaart, kun je bij ons een echo laten maken. Deze echo wordt niet altijd door je verzekeraar vergoed.
  • Je bent ook welkom voor een controle echo als de spiraal bij de huisarts is geplaatst.
  • Er is extra tijd als het plaatsen van een spiraal om wat voor reden dan ook extra spannend voor je is.

Soorten anticonceptie
Anticonceptie is er in meerdere vormen en maten. Op verschillende momenten kunnen je wensen rondom anticonceptie veranderen. Na de geboorte van een baby kan zo’n moment zijn. Je kunt dan bij ons terecht om je vragen te stellen en informatie te krijgen welke opties het beste bij jouw nieuwe situatie passen. Mocht je voor een spiraal kiezen, dan kunnen we deze ook plaatsen bij ons op de praktijk. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die eventueel ook goed te combineren is met het geven van borstvoeding.
Op de site anticonceptie na de bevalling lees je meer over anticonceptie na je zwangerschap.

Meest gebruikte vormen van anticonceptie voor na de bevalling:

Hormoonvrije Koperspiraal T-safe
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. De T-safe bevat geen hormonen en is daarom geschikt als je hormoonvrije anticonceptie wil. Het heeft een betrouwbaarheid van > 99%. Per jaar worden 2 op de 1000 vrouwen toch zwanger met deze spiraal. Aangezien het koperhoudende spiraaltje een methode zonder hormonen is, behoud je jouw eigen natuurlijke menstruatiepatroon.
Je kunt vooral in de eerste 3 maanden langer ongesteld zijn, met meer bloedverlies en pijn. Soms blijf je dit houden. Je kunt ook nergens last van hebben. Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning after spiraal’ wanneer het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand. De spiraal kan vanaf tien weken na de bevalling in onze praktijk worden geplaatst.

Hormoonhoudende spiralen Mirena en Kyleena
Als je een spiraal wil met hormonen heb je de keuze uit twee soorten: de Mirena of de Kyleena. Beide spiralen worden in de baarmoeder ingebracht en geven heel lokaal een kleine hoeveelheid hormonen af. De Kyleena werkt met iets minder hormonen en is ook iets kleiner dan de Mirena. Daardoor is deze geschikt als je nog niet zwanger bent geweest. Beide spiralen zijn voor > 99% betrouwbaar, en kunnen zeker 5 jaar blijven zitten, de Mirena zelfs 8 jaar. Het is belangrijk om te weten dat een hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed hebt op de timing van je menstruatie. De eerste paar maanden na het plaatsen kun je last hebben van onregelmatig bloedverlies.
Met een hormoonspiraal is de kans groot dat je menstruatie minder wordt of zelfs helemaal uitblijft. De spiraal kan vanaf 10 weken na de bevalling worden geplaatst in onze praktijk.

De hormoonhoudende pil cerazette/minipil
Cerazette wordt ook wel de ‘borstvoedingspil’ genoemd omdat het de meest gebruikte pil is die in combinatie met borstvoeding wordt voorgeschreven. Van Cerazette is namelijk bewezen dat het geen invloed heeft op de kwaliteit en de hoeveelheid van de moedermelk. Ook heeft Cerazette geen invloed op de groei en ontwikkeling van de baby. Overigens is deze anticonceptiepil ook na de periode van borstvoeding te gebruiken. Je kunt starten met deze pil tussen de 21 en 28 dagen na de bevalling.

Het condoom
Een condoom is een niet hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa’s. De betrouwbaarheid van het condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik! Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%.

Meer weten?
Wil je meer weten over de keuzemogelijkheden? Kijk dan op www.anticonceptie.nl voor meer informatie. Wil je voorbehoedmiddelen vergelijken die je goed tegen zwangerschap beschermen? Kijk dan in deze tabel. Hier staan middelen in met en zonder hormonen. Wil je alleen voorbehoedmiddelen zonder hormonen vergelijken? Kijk dan in deze tabel. Sommige middelen beschermen goed tegen zwangerschap, andere minder goed. Je vindt hier ook informatie over sterilisatie. Ben je net bevallen? Geef je borstvoeding? Kijk dan ook in deze tabel.
Heb je vragen of behoefte aan advies? Bel dan gerust, we helpen je graag met het maken van een keuze die bij jou past.

Voor wie zit een spiraal in de basisverzekering?
Ben je 17 jaar of jonger? Dan krijg je het spiraaltje en de plaatsing vergoed. Ben je 18, 19 of 20 jaar oud? Dan krijg je het spiraaltje en de plaatsing vergoed vanuit het basispakket, maar je betaalt wel eigen risico. Ben je 21 jaar of ouder? Dan krijg je het spiraaltje niet vergoed en voor plaatsing door een medisch specialist betaal je eigen risico. Er zijn aanvullende verzekeringen beschikbaar waarbij je je wel kan verzekeren hiervoor.

Tarieven:

Plaatsen/verwijderen van een spiraal: € 73,33
De kosten worden door de meeste verzekeraars vergoed. Vraag het even na bij je eigen verzekering.

Controle echo na plaatsing bij ons € 25,30
Ongeveer 6 weken na het plaatsen kunnen we met de echo kijken of de spiraal goed zit. Deze kosten worden niet vergoed. Je kunt direct gepast contant of met de pin betalen.

Controle echo na plaatsing elders: € 45,-
Heb je elders een spiraal laten plaatsen en wil je middels een echo laten controleren of de spiraal op de juiste plaats zit? dan kan dat bij ons! De kosten hiervoor worden niet vergoed door je zorgverzekering. Je kunt direct gepast contant of met de pin betalen.

Op werkdagen wordt tussen 8.30 en 13.00 uur de telefoon beantwoord door een van onze assistentes. Voor al je vragen, het maken of verzetten van afspraken kun je dan bellen. Indien nodig zal de assistente overleggen met de dienstdoende verloskundige.

Uiteraard zijn we 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Indien er sprake is van dringende vragen of ongerustheid (wat niet kan wachten tot de volgende werkdag) bevallingen of spoed kun je op ieder tijdstip bellen. Indien we de telefoon niet direct kunnen opnemen mag je op 1 toetsen. Je wordt dan direct doorgeschakeld naar onze spoedlijn.

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Praktijkruimte Asten Gezondheidscentrum Campanula
Floralaan 26
5721 CV Asten
Nederland
Praktijkruimte Someren Gezondheidscentrum Het Wijkgebouw
Kerkstraat 6c
5711 GV Someren
Nederland
Postadres Gezondheidscentrum Campanula
Floralaan 26
5721 CV Asten
Nederland