Verloskundige zorg

Je bent zwanger en komt bij ons onder controle. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Tijdens de zwangerschap zijn er meerdere contactmomenten. We controleren standaard je bloeddruk en voelen aan je buik om te beoordelen of de baby goed groeit. Ook luisteren we naar het hartje van de baby en bespreken we hoe het met je gaat, zowel fysiek als mentaal. Als je vragen hebt, zullen we deze tijdens de controle beantwoorden.

Tijdens deze controles zullen onderwerpen aan bod komen zoals de kinkhoestvaccinatie, pijnstilling tijdens de bevalling, de plaats van de bevalling, borst- en flesvoeding. In het begin van de zwangerschap zijn de controles om de 4 weken. Naarmate de zwangerschap vordert kom je om de 3 weken, daarna om de 2 weken en uiteindelijk iedere week op controle. Deze controles duren ongeveer 15 minuten.

Echo’s in de zwangerschap
Naast de reguliere controles worden er ook verschillende echo’s ingepland in de zwangerschap. Voor meer informatie hierover zie: medische echo’s.

Klik op ‘meer informatie’ om een overzicht te vinden van de onderzoeken, controles en andere zaken die geregeld moeten worden gedurende je zwangerschap.

 

Wat je van ons kunt verwachten

Ervaring

Met ruim 70 jaar ervaring staan wij voor jullie klaar. Met deze ervaring staan wij open voor nieuwe ontwikkelingen en nemen dit mee in de zorg die we jullie aanbieden.

Laagdrempelig contact

We vinden het belangrijk om laagdrempelig bereikbaar te zijn. In de ochtend tussen 8.30u - 13.00u kun je terecht voor al je vragen. Indien er sprake is van ongerustheid, bevallingen of spoed zijn we 24/7 bereikbaar en staan we voor je klaar.

Controles

Wanneer jullie bij ons onder controle zijn stemmen we samen met jullie af welke zorg er nodig en gewenst is.

Ons team

Met veel plezier begeleiden we al jaren zwangeren en hun partners tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ons werkgebied omvat Asten, Asten-Heusden, Ommel, Someren, Lierop, Someren-Heide, Someren-Eind en Meijel.

Meer lezen

Wat anderen over ons zeggen

Lieve, betrokken en kundige dames

Wat een lieve, betrokken en kundige dames werken bij deze verloskundigenpraktijk. 

 

Omdat mijn eerste zwangerschap helaas is geëindigd in een miskraam, vond ik de beginfase van mijn tweede zwangerschap erg spannend. Hier werd erg respect- en begripvol mee omgegaan en door te luisteren naar mijn wensen en hierop in te spelen, kreeg ik steeds meer rust en vertrouwen. 

Iedereen was erg open en meelevend waardoor je alles bespreekbaar kan en durft te maken. Je kunt dag en nacht terecht met je vragen en onzekerheden en dat is goud waard in een tijd waarin de hormonen door je lijf gieren. 

 

Tijdens de bevalling heeft Dide ons ontzettend goed begeleid. Ik kon merken dat ze zich had verdiept ik mijn bevalplan en dat gaf me het gevoel dat er, zo goed als kon, naar mijn wensen werd gehandeld. Haar rust, kalmte en duidelijkheid hebben ervoor gezorgd dat ik, maar ook mijn partner, heel positief terug kunnen kijken op deze bijzondere ervaring. 

Minouk
Fijne begeleiding

ik ben heel erg tevreden over verloskundigenpraktijk Asten-Someren. Alle verloskundigen en assistentes zijn professioneel, staan je goed te woord en zijn er echt voor je.

Ik heb twee heel verschillende zwangerschappen gehad. Waarbij het bij de eerste een vroeggeboorte was en ze het dus al vroeg uit handen moesten geven. Maar ze bleven contact houden en interesse tonen en was er een luisterend oor. De tweede zwangerschap verliep gelukkig anders, maar er was ook alle begrip voor mijn onzekerheid en angst om niet weer een vroeggeboorte te krijgen. Uiteindelijk heeft Lieke mijn bevalling mogen doen en me er perfect doorheen geholpen waardoor ik op alles positief terug kan kijken.

Inge

Controles tijdens de zwangerschap:

Vitaliteitsecho:
Wanneer je je aanmeldt bieden we je een vroege, vitaliteitsecho aan. Dit is (vaak) een inwendige echo die gemaakt wordt rond de 7-8 weken van je zwangerschap.

De intake:
Tijdens de intake gaan we allerlei vragen aan je stellen. Deze gaan over je fysieke en mentale gezondheid, je medische voorgeschiedenis, het voorkomen van erfelijke aandoeningen en indien van toepassing vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en).
We geven uitleg over de onderzoeken die er gedaan kunnen worden.
We vertellen je hoe we in de praktijk werken en hoe we bereikbaar zijn.
Uiteraard is er ook ruimte om al jullie vragen te beantwoorden.
De intake afspraak duurt ongeveer 45 minuten.

Bloedonderzoek:
Alle zwangeren laten in het begin van de zwangerschap bloedprikken. We controleren de volgende waarden:

  • Bloedgroep, Rhesus D en C factor
  • Irregulaire antistoffen
  • Hepatitis B
  • HIV
  • Syfilis
  • Hb/MCV/Trombocyten
  • Glucose
  • Op indicatie andere onderzoeken

Het formulier om bloed te prikken ontvang je via mail na de termijnecho. Indien je kiest voor de NIPT test, kun je beide formulieren meenemen zodat er maar 1 keer bloed geprikt hoeft te worden.
Tijdens de eerst volgende controle worden de uitslagen met je besproken. Indien we een afwijkende uitslag ontvangen, zullen we eerder contact met je opnemen. Klik hier voor meer informatie over het bloedonderzoek in de zwangerschap.

Prenatale onderzoeken:
Tijdens de zwangerschap zijn er meerdere momenten waarop er extra onderzoeken gedaan kunnen worden naar (chromosomale) afwijkingen. We noemen deze onderzoeken ook wel prenatale screening. Voor meer info zie: prenatale screening.

Termijnecho:
Om de termijn van de zwangerschap definitief vast te stellen maken we een termijnecho tussen de 10 – 12 weken. 

Echo’s in de zwangerschap:
Tijdens de zwangerschap maken we een echo bij 30 weken om de groei van de baby te volgen. Bij 34 weken controleren we de groei opnieuw. Tevens kijken we dan ook naar de ligging van de baby.
Soms zijn er indicaties om meerdere groei-echo’s te maken. Dit wordt dan met je besproken.

Geboortewensen – geboorteplan:
Tijdens de zwangerschap plannen we een extra controle van een half uur om de geboortewensen, het geboorteplan te bespreken. Meestal bespreken we dit rond de 32 weken. Maar indien gewenst kan dit op elk ander moment van de zwangerschap ingepland worden.
Tijdens dit gesprek komt ook aan bod wanneer je mag bellen als de bevalling begint.

Wat als je voorbij de uitgerekende datum gaat?
Tussen de 39 en 40 weken bespreken we wat de opties zijn indien je rond 41 weken niet bevallen bent. We bespreken de mogelijkheid om te strippen. Tevens kijken we samen naar de voor- en nadelen van inleiden en ontvang je hier meer informatie over.

Prenatale screening

Er zijn meerdere mogelijkheden van prenatale screening:
1. NIPT, met of zonder nevenbevindingen
2. 1e trimester SEO (structureel echoscopisch onderzoek); de 13 weken echo
3. 2e trimester SEO (structureel echoscopisch onderzoek); de 20 weken echo

NIPT
NIPT is een afkorting voor Niet Invasieve Prenatale Test. Niet invasief betekent dat er géén verhoogd risico op een miskraam is bij deze test.
Deze test kun je doen vanaf 11 weken van de zwangerschap. Voor deze test wordt bloed afgenomen bij jou als zwangere.
Met deze test wordt er gekeken of je baby trisomie 13 (Pateausyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) of trisomie 21 (Downsyndroom) heeft.
Je kunt kiezen voor de NIPT met nevenbevindingen of zonder nevenbevindingen. Indien je voor het eerste kiest worden alle chromosomen bekeken, behalve de geslachtschromosomen. Tevens worden de cellen van de placenta bekeken en wordt er gekeken naar het bloed van jou als aanstaande moeder.
De uitslag van de NIPT is meestal binnen 10 werkdagen binnen. Je ontvangt de uitslag via een beveiligde mail.
Indien er een afwijkende uitslag gevonden wordt, is vervolgonderzoek nodig om definitief de afwijking te kunnen vaststellen. Vervolgonderzoek kan zijn een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
De NIPT test is kosteloos.
Klik hier voor meer informatie over prenatale screening NIPT

De 13 weken echo ( 1e trimester SEO)
De 13 weken echo wordt uitgevoerd tussen de 12+3 en 14+3 weken van de zwangerschap.
Tijdens deze screeningsecho wordt de baby nagekeken op grote lichamelijke afwijkingen. Omdat het kindje nog klein is, zo groot als een appel, is nog niet alles te beoordelen.
Als een structuur van de baby niet goed te beoordelen is door bijvoorbeeld de ligging, dan zal bij de 20 weken echo hier opnieuw naar gekeken worden.
Er wordt niet gekeken naar het geslacht van de baby tijdens deze echo.
Klik hier voor meer informatie over de 13 weken echo.

De 20 weken echo (2e trimester SEO)
De 20 weken echo wordt uitgevoerd tussen de 19 en 20 weken van de zwangerschap.
Tijdens deze echo wordt de baby nagekeken op grote lichamelijke afwijkingen. Omdat het kindje nu groter is, zo groot als een banaan, zijn de structuren beter te beoordelen.
Het kan voorkomen dat door de ligging van de baby niet alles te beoordelen is. Het kan zijn dat je dan nog een keer terug moet komen om het onderzoek goed te kunnen afronden.
Indien er een verdenking is op een afwijking zal er een verwijzing gegeven worden voor een GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek).
Klik hier voor meer informatie over de 20 weken echo.

Indien een 13 weken of 20 weken echo geen bijzonderheden laat zien, geeft dit geen 100% garantie op een gezond kind.

Voor meer informatie over deze onderzoeken zie:
www.pns.nl
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
www.meerovernipt.nl

Prenatale diagnostiek

Om voor prenatale diagnostiek in aanmerking te komen moet er een indicatie zijn. Dit kan een reden zijn op basis van bijzonderheden die voorkomen binnen het gezin, in een eerdere zwangerschap, maar ook wanneer er gedacht wordt aan afwijkingen die gezien kunnen zijn bij de NIPT test, 13 en/of 20 weken echo.

Soorten prenatale diagnostiek:
1. Vlokkentest
2. Vruchtwaterpunctie
3. GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek)

Vlokkentest
De vlokkentest kan gedaan worden tussen de 11 en 14 weken van de zwangerschap. Er wordt gekeken of er sprake is van een chromosoomafwijking, DNA afwijking of stofwisselingsstoornis.
Voor de vlokkentest wordt weefsel van de placenta onderzocht.
Meestal is de uitslag binnen twee weken bekend.
Door een vlokkentest kan je een miskraam krijgen. Dit gebeurt bij ongeveer 2 van de 1.000 vrouwen die een vlokkentest krijgen.
Klik hier voor meer informatie over de vlokkentest.

Vruchtwaterpunctie
De vruchtwaterpunctie kan gedaan worden vanaf 15 weken van de zwangerschap. Er wordt gekeken of er sprake is van een chromosoomafwijking, DNA afwijking of stofwisselingsstoornis.
Voor de vruchtwaterpunctie worden cellen van het vruchtwater onderzocht.
De uitslag is bij de snelle test binnen 1 week bekend en bij de klassieke test ongeveer na 3 weken.
Door een vruchtwaterpunctie kan je een miskraam krijgen. Dit gebeurt bij ongeveer 2 van 1.000 vrouwen die een vruchtwaterpunctie krijgen.
Klik hier voor meer informatie over de vruchtwaterpunctie.

GUO
Er zijn verschillende reden dat je in aanmerking kan komen voor een GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek).
Indien er een verhoogd risico is op een afwijking, bijvoorbeeld omdat er een kind in het gezin is met deze afwijking.
De GUO kan een vervolgonderzoek zijn indien er een verdenking is op een afwijking tijdens de 13 weken echo of de 20 weken echo.
Klik hier voor meer informatie over de GUO.

Op werkdagen wordt tussen 8.30 en 13.00 uur de telefoon beantwoord door een van onze assistentes. Voor al je vragen, het maken of verzetten van afspraken kun je dan bellen. Indien nodig zal de assistente overleggen met de dienstdoende verloskundige.

Uiteraard zijn we 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Indien er sprake is van dringende vragen of ongerustheid (wat niet kan wachten tot de volgende werkdag) bevallingen of spoed kun je op ieder tijdstip bellen. Indien we de telefoon niet direct kunnen opnemen mag je op 1 toetsen. Je wordt dan direct doorgeschakeld naar onze spoedlijn.

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Praktijkruimte Asten Gezondheidscentrum Campanula
Floralaan 26
5721 CV Asten
Nederland
Praktijkruimte Someren Gezondheidscentrum Het Wijkgebouw
Kerkstraat 6c
5711 GV Someren
Nederland
Postadres Gezondheidscentrum Campanula
Floralaan 26
5721 CV Asten
Nederland