Bevalling

Bevallen is natuurlijk spannend!

Hoe zal het gaan? Hoeveel pijn zal het doen? Wanneer gaat het beginnen? En zo zijn er nog vele vragen. Wij begeleiden je van het begin tot einde.

Tijdens je zwangerschap bespreken we uitgebreid wat je kunt verwachten bij de bevalling. We willen ook graag weten wat jij en je partner willen, zodat we de zorg daar zoveel mogelijk op kunnen afstemmen. We begeleiden je bevalling na een gezonde, normale zwangerschap; thuis of in het Anna ziekenhuis in Geldrop of Elkerliek ziekenhuis in helmond.

Wil je nu meer informatie over de plaats waar je gaat bevallen, pijnstilling, bevalhoudingen, geboortewensen en nog veel meer, klik dan op ‘meer informatie’.

Wat je van ons kunt verwachten

Ervaring

Met ruim 70 jaar ervaring staan wij voor jullie klaar. Met deze ervaring staan wij open voor nieuwe ontwikkelingen en nemen dit mee in de zorg die we jullie aanbieden.

Laagdrempelig contact

We vinden het belangrijk om laagdrempelig bereikbaar te zijn. In de ochtend tussen 8.30u - 13.00u kun je terecht voor al je vragen. Indien er sprake is van ongerustheid, bevallingen of spoed zijn we 24/7 bereikbaar en staan we voor je klaar.

Controles

Wanneer jullie bij ons onder controle zijn stemmen we samen met jullie af welke zorg er nodig en gewenst is.

Ons team

Met veel plezier begeleiden we al jaren zwangeren en hun partners tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ons werkgebied omvat Asten, Asten-Heusden, Ommel, Someren, Lierop, Someren-Heide, Someren-Eind en Meijel.

Meer lezen

Wat anderen over ons zeggen

Lieve, betrokken en kundige dames

Wat een lieve, betrokken en kundige dames werken bij deze verloskundigenpraktijk. 

 

Omdat mijn eerste zwangerschap helaas is geëindigd in een miskraam, vond ik de beginfase van mijn tweede zwangerschap erg spannend. Hier werd erg respect- en begripvol mee omgegaan en door te luisteren naar mijn wensen en hierop in te spelen, kreeg ik steeds meer rust en vertrouwen. 

Iedereen was erg open en meelevend waardoor je alles bespreekbaar kan en durft te maken. Je kunt dag en nacht terecht met je vragen en onzekerheden en dat is goud waard in een tijd waarin de hormonen door je lijf gieren. 

 

Tijdens de bevalling heeft Dide ons ontzettend goed begeleid. Ik kon merken dat ze zich had verdiept ik mijn bevalplan en dat gaf me het gevoel dat er, zo goed als kon, naar mijn wensen werd gehandeld. Haar rust, kalmte en duidelijkheid hebben ervoor gezorgd dat ik, maar ook mijn partner, heel positief terug kunnen kijken op deze bijzondere ervaring. 

Minouk
Fijne begeleiding

ik ben heel erg tevreden over verloskundigenpraktijk Asten-Someren. Alle verloskundigen en assistentes zijn professioneel, staan je goed te woord en zijn er echt voor je.

Ik heb twee heel verschillende zwangerschappen gehad. Waarbij het bij de eerste een vroeggeboorte was en ze het dus al vroeg uit handen moesten geven. Maar ze bleven contact houden en interesse tonen en was er een luisterend oor. De tweede zwangerschap verliep gelukkig anders, maar er was ook alle begrip voor mijn onzekerheid en angst om niet weer een vroeggeboorte te krijgen. Uiteindelijk heeft Lieke mijn bevalling mogen doen en me er perfect doorheen geholpen waardoor ik op alles positief terug kan kijken.

Inge

Wanneer bellen?

Als je nog nooit bevallen bent, is het soms lastig om te bepalen wanneer de bevalling nou echt is begonnen. Als je twijfelt, ongerust bent, of even met ons wil overleggen, dan mag je ons altijd bellen. We kijken dan samen welke begeleiding je op dat moment nodig hebt. Soms kan dat telefonisch maar soms komen we ook even bij je thuis. Als je al vaker bent bevallen, dan weet je vaak wél of de bevalling is begonnen of niet. Ook dan mag je ons bellen als je ons nodig hebt. Vaak gaat een tweede bevalling sneller. 

Hieronder de instructies die we rond 36 weken aan je uitdelen. 

Link naar de belinstructies

Geboorteplan/ Geboortewensen 

Een geboorteplan is niet bepalend voor hoe jouw bevalling gaat verlopen, aangezien een bevalling nooit te voorspellen is. Daarom spreken we tegenwoordig liever over geboortewensen. Geboortewensen kunnen een leidraad zijn om samen, zowel met je partner als met de verloskundige of gynaecoloog, je verwachtingen te bespreken. Als je geboortewensen hebt opgeschreven, is het belangrijk om deze met ons te bespreken. Samen kunnen we bepalen of je wensen haalbaar en reëel zijn. Mochten er medische of praktische bezwaren zijn, dan zijn er vaak alternatieven. Rond de 30ste tot 32ste week van de zwangerschap plannen we, als dat wenselijk is, extra tijd in om je plan door te nemen. 

Online kun je verschillende voorbeelden vinden van geboorteplannen of geboortewensen, van heel basic tot heel uitgebreid, kijk bijvoorbeeld eens op deverloskundige. Samen met de verloskundigen, verpleegkundigen en gynaecologen van het Annaziekenhuis in Geldrop hebben we een opzet gemaakt voor het maken van geboortewensen. Deze (of een ander geboorteplan naar keuze) kun je invullen en naar ons mailen of uitprinten en op de praktijk aan ons geven. Doe ook een kopie in je mapje dat je van ons hebt gekregen. 

Bevallingshoudingen 

Wist je dat je minder pijn hebt als je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? De houding waarin je het prettigst je weeën opvangt is voor iedereen anders; de ene ligt het liefst in bed, de ander loopt de hele bevalling.  Ook bij het persen bepaal jij hoe je wil bevallen; wil je op je rug op bed, op handen en knieën of op een baarkruk.  Jij bepaalt in welke houding je straks je baby op de wereld wilt zetten.  

Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende bevalhoudingen.

Pijnstilling 

Iedere barende gaat anders om met pijn, bij iedere barende is de pijnbeleving anders. Wat wel bijna voor iedereen geldt is de regel; hoe meer ontspanning, hoe minder pijn, hoe vlotter de bevalling. Zorg dat je je goed voorbereid op de bevalling; wat heb je nodig als je pijn hebt, wie heb je nodig? Lees je in in verschillende manieren van pijnverlichting en pijnstilling. Jij bepaalt -in principe-  wanneer je wel of geen pijnstilling nodig hebt. Als er een reden is om geen pijnstilling te geven als je dat wenst, dan bespreken we dat van te voren met je. Hieronder vind je een kleine samenvatting van verschillende vormen van pijnverlichting. Meer info is te vinden in de folder ‘omgaan met pijn’.
Ook is er een filmpje over pijnstilling van onze collega’s in het Annaziekenhuis over de ruggenprik en Remifentanil (morfinepompje).

  • Het nemen van een warme douche of een warm bad kan zorgen voor meer ontspanning en meer rust bij het opvangen van de weeën. 
  • Probeer verschillende houdingen uit. Als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen is het vaak lastig om te ontspannen. Het is dan belangrijk een manier te vinden waarbij jij je prettig voelt en in welke houding het opvangen van de weeën het beste gaat. 
  • Ademhaling is erg belangrijk. Wanneer je het ritme van de ademhaling volgt en je je probeert hierop te concentreren ben je minder gericht op de pijn. Het helpt om te ontspannen. Wanneer je van jezelf weet dat je je moeilijk kunt ontspannen, is het aan te raden een zwangerschapscursus Yoga te volgen, hierbij richt je je met name op de ademhaling. 
  • de geboorte-TENS wordt door meerdere zorgverzekeraars vergoed. 

Wanneer de pijn toch te heftig wordt en deze middelen niet voldoende zijn, bestaat er de mogelijkheid pijnbestrijding te krijgen in het ziekenhuis. Bij deze vorm van pijnbestrijding wordt de zorg tijdens de bevalling van ons overgenomen door de verloskundige van het ziekenhuis. 

Er zijn twee vormen van medicamenteuze pijnstilling: 

Ruggenprik 

Een ruggenprik is een injectie in de onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen. Bij deze pijnbestrijding wordt het onderlichaam verdoofd en verdwijnt binnen 15 minuten (nagenoeg volledig) de pijn van de weeën. Voor de ruggenprik moet je (vaak) naar de operatiekamer waar de anesthesist onder plaatselijke verdoving een slangetje aanbrengt onder in je rug. Hierdoor kan tijdens de hele bevalling verdovende vloeistof worden toegediend. 

Voordelen: 

  • De meeste vrouwen (95%) voelen helemaal geen pijn meer tijdens de weeën. 
  • Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor het kind of het geven van borstvoeding. 
  • Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee. 
  • In het Annaziekenhuis en Elkerliek ziekenhuis is het mogelijk om op ieder moment van de dag een ruggenprik te krijgen. 

Nadelen: 

  • Soms werkt een ruggenprik maar aan één kant. Bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. Dat kan komen door de plaats waar de naald is ingebracht en de dosering van de medicijnen. De ruggenprik wordt dan soms voor een tweede keer uitgevoerd. 
  • De bevalling, vooral het persen, duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met een vacuümpomp (een ‘vaginale kunstverlossing’) 
  • De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund. 
  • Je mag je bed niet uit, omdat je minder gevoel in je benen hebt. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van de medicijnen is stopgezet. Sinds kort is er in het Annaziekenhuis in Geldrop de zogenaamde ‘walking epidural’ beschikbaar; een ruggenprik die even goed werkt, maar waarmee je wel kunt lopen.
  • Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt. 
  • Meestal krijg je een blaaskatheter, omdat je door de verdoving geen controle hebt over je blaas. Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd, tegelijk met het slangetje in je rug. Met de walking epidural in het Annaziekenhuis hoeft meestal geen catheter te worden ingebracht.
  • Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Soms krijg je dan voor de zekerheid antibiotica. Er is een kans dat je kindje na onderzoek door de kinderarts wordt opgenomen op de kinderafdeling en ook wordt behandeld met antibiotica. 

Remifentanil 

Remifentanil is een morfine-achtige stof (opiaat) die wordt toegediend via een infuus, dat vast zit aan een PCA-pomp (Patient Controlled Analgesia). Je kunt zelf met een drukknop je hoeveelheid Remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven. 

Toediening van Remifentanil als pijnbestrijding tijdens de bevalling wordt alleen aanbevolen wanneer we verwachten dat de bevalling nog  maximaal 2-4 uur gaat duren.

Voordelen: 

  • Remifentanil haalt de scherpe kantjes van de pijn weg (maar minder goed dan een ruggenprik).
  • Remifentanil kan sneller worden gegeven dan een ruggenprik, alleen een infuus is nodig 

Nadelen: 

  • Remifentanil is maar zo’n vier uur effectief; het is dus minder geschikt als de verwachting is dat de bevalling langer gaat duren dan die vier uur 
  • Remifentanil kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. 
  • Er is bij Remifentanil een kleine kans op ademstilstand bij de moeder. Daarom moeten jij en je kindje bij gebruik van dit middel continu zorgvuldig in de gaten worden gehouden. 

 

Thuis of in het ziekenhuis bevallen:

Als je geen medische indicatie hebt, dan mag je kiezen waar je zou willen bevallen. In beide situaties begeleidt één van de verloskundigen uit onze praktijk je bevalling. 

Uit onderzoek is gebleken, dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis bevallen. Als je thuis wil bevallen van je eerste baby, is de kans ongeveer 35% dat je ook daadwerkelijk thuis bevalt. Als je thuis wil bevallen van je tweede baby, dan is deze kans 67%. De meest voorkomende redenen om tijdens de bevalling naar het ziekenhuis te gaan zijn: 

  • Wens tot pijnstilling 
  • Als de bevalling te lang duurt (hoe lang te lang is, bepalen we samen) 
  • Als de baby in het vruchtwater heeft gepoept 
  • Als je vliezen langer dan 24 uur zijn gebroken. 

In alle bovenstaande gevallen kunnen we rustig, onder onze begeleiding, naar het ziekenhuis rijden. In het ziekenhuis neemt de verloskundige of gynaecoloog de bevalling van ons over. In sommige gevallen blijven we bij de bevalling. 

Wat wij belangrijk vinden voor de keuze of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen is dat jij bevalt waar jij je het fijnst voelt. Hoe meer ontspannen je bent, hoe veiliger je je voelt, hoe groter de kans is dat je bevalling soepel verloopt. 

Thuisbevalling: 

Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen, zal één van de verloskundigen uit deze praktijk je begeleiden. Samen bepalen we op welk moment van de bevalling we bij je blijven tot de baby er is. Als de bevalling goed doorzet, bellen we op een bepaald moment de kraamverzorgster van het bureau waar je je hebt ingeschreven. 

Zorg bij een thuisbevalling voor: 

  • Een bed dat minimaal 70 cm hoog is 
  • Een kraampakket (kan je aanvragen bij je zorgverzekering) 
  • Twee stalen kruiken 
  • Een tas met spullen voor als we tóch naar het ziekenhuis gaan 
  • 2 (Schone) emmers

Dit zit er in je kraampakket: 

  • 1 kraammatras/matrasbeschermer (80/90cm x 180 cm) 
  • 10 onderleggers (60cm x 90 cm)  
  • 2 pakken kraamverband (groot, extra absorberend) 
  • 2 pakken maandverband
  • 2 netbroekjes/stretchbroekjes 
  • 1 pak verbandwatten, 100 gram 
  • 2 pakken steriele gaasjes (1x 10cm bij 10cm en 1x 5cm bij 5 cm) 
  • 1 flesje alcohol 70%, 50 ml 
  • 1 navelklem of cordring 

 Dit zit er in je beval-/vluchttas: 

  • Shirt waar je in wilt bevallen
  • Schone kleren voor na de bevalling
  • Babykleding; Mutsje, romper, shirt, broekje, jasje, sokken, omslagdoek/deken 
  • Toilettas en douche benodigdheden 
  • Druivensuiker 
  • Oplader van telefoon 
  • (Fototoestel) 
  • Autostoel (maxicosi) 
  • Eventueel schoon ondergoed/kleding voor je partner
  • Legitimatiebewijs van jou en je partner

Poliklinisch bevallen: 

Je kan er voor kiezen om zonder medische redenen in het ziekenhuis te bevallen. Dit noemen wij poliklinisch bevallen. Wij zullen de bevalling begeleiden samen met de kraamverzorgster van een bureau van jullie keuze of met een verpleegkundige uit het ziekenhuis. Als de bevalling begint, bellen jullie eerst naar onze verloskundigenpraktijk. Wij komen dan bij jullie thuis om te kijken hoe het met jullie en de baby gaat, en om te bekijken of de bevalling goed doorzet. Samen bepalen we wanneer we met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan, om daar met ons te bevallen. In onze regio heb je de keuze om naar het Anna ziekenhuis in Geldrop of het Elkerliek ziekenhuis in Helmond te gaan. 

Als je poliklinisch bevallen bent en jij en de baby zijn in orde, dan mag je na zo’n drie uur na de bevalling weer naar huis. De meeste zorgverzekeringen vragen een bijdrage voor bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat voor jou geldt. 

De adressen van de ziekenhuizen waar wij poliklinische bevallingen begeleiden zijn: 

Anna ziekenhuis Geldrop, afdeling Geboortecentrum, route 67
Bogardeind 2, 5664 EH Geldrop 

Elkerliek ziekenhuis Helmond, afdeling Centrum voor Geboorte & Gezin
Wesselmanlaan 25, 5707 HA Helmond 

Op werkdagen wordt tussen 8.30 en 13.00 uur de telefoon beantwoord door een van onze assistentes. Voor al je vragen, het maken of verzetten van afspraken kun je dan bellen. Indien nodig zal de assistente overleggen met de dienstdoende verloskundige.

Uiteraard zijn we 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Indien er sprake is van dringende vragen of ongerustheid (wat niet kan wachten tot de volgende werkdag) bevallingen of spoed kun je op ieder tijdstip bellen. Indien we de telefoon niet direct kunnen opnemen mag je op 1 toetsen. Je wordt dan direct doorgeschakeld naar onze spoedlijn.

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Praktijkruimte Asten Gezondheidscentrum Campanula
Floralaan 26
5721 CV Asten
Nederland
Praktijkruimte Someren Gezondheidscentrum Het Wijkgebouw
Kerkstraat 6c
5711 GV Someren
Nederland
Postadres Gezondheidscentrum Campanula
Floralaan 26
5721 CV Asten
Nederland